Vanaf 1 augustus kan je opnieuw asbest afleveren op de containerparken van Gompel en Millegem. Voortaan moet je het verpakt aanleveren. Grote stukken, zoals golfplaten, verpak je verplicht in transparante plastic (bouw)folie.

Gebruik folie van minstens 0,1 millimeter dik. Kleinere stukken asbestafval kan je verpakken in transparante plastic zakjes. Je kan je asbest ook aan huis laten ophalen. Alle informatie over het afleveren en ophalen vind je op www.iok.be/asbest.

Door de coronacrisis was het zes maanden niet mogelijk om asbest te brengen door een verbod van Vlaams minister voor leefmilieu, een verbod op de aankoop van FFP3 mondmaskers en omdat de afvoer en verwerking niet gegarandeerd was. Daarom verwachten we een zeer grote aanvoer.

We zetten extra capaciteit in, maar als de asbestcontainers op de recyclageparken vol zijn, is er die dag geen afvoer meer mogelijk. Op dat moment plaatsen we een spandoek aan de ingang van de containerparken voor de (eventuele) wachtrij zodat inwoners niet onnodig moeten aanschuiven.

Verplicht verpakken

Hechtgebonden asbest moet je vanaf nu verpakt aanleveren in het containerpark. Grote stukken zoals golfplaten verpak je verplicht in transparante plastic (bouw)folie. Gebruik folie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik).

Deze folie vind je in doe-het-zelf winkels. Sluit goed af met een stevige plakband. Kleinere stukken zoals leien kan je in transparante plastic zakjes verpakken. Verpak ze twee keer in plastic zakken en sluit goed af met een stevige plakband.

De plastic folie of plastic zakjes moeten altijd transparant zijn. Ondoorzichtig verpakte asbest wordt niet aanvaard.

Kostprijs

Je kan op het containerpark jaarlijks 200 kilogram asbest per gezin gratis afvoeren. Boven de 200 kilogram betaal je 0,20 euro per kilo.

Thuis ophalen

Je kan je asbest ook aan huis laten ophalen. IOK Afvalbeheer levert plaatzakken of een container (15 m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult de plaatzakken of container zelf. Nadien haalt IOK Afvalbeheer de plaatzak(ken) of de container op.

Een plaatzak kost 30 euro (20 euro vanaf de 2de plaatzak) en een container 170 euro.

Coronarichtlijnen

Let op! Op de containerparken gelden nog steeds strikte coronarichtlijnen. We vragen iedereen om deze nauwgezet op te volgen. Meer info vind je op www.iok.be/corona.

Meer info: IOK Afvalbeheer, 014 56 27 75, afvalbeheer@iok.be, www.iok.be/asbest